Pusat Panggilan Prakerja PortalEkonomi

Mengetahui berapa banyak nombor pusat panggilan  pusat maklumat pra-pekerjaan sangat penting bagi mereka yang telah menyertai program kerajaan ini. Di mana Pra-Pekerjaan itu sendiri merangkumi program kerajaan khusus untuk menjadikan masyarakat lebih kompeten dan mampu bersaing dengan orang lain.

Harapannya adalah bahawa tidak akan ada lagi pengangguran dan kemiskinan kerana pada akhirnya semua rakyat yang mengambil bahagian dapat membuka pekerjaan mereka sendiri. Dengan cara itu boleh dikatakan bahawa program ini sangat baik memandangkan semua orang akan mendapat bantuan kos sekaligus.

Jadi apabila ditanya siapa program kerajaan ini? Sebenarnya, kad ini boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, bahkan tidak hanya sah untuk pencari kerja , pekerja buruk, pekerja, dan orang yang telah diberhentikan dan diberhentikan kerana wabak COVID-19 juga dapat bergabung.

Perkara yang paling penting ialah pemilik masa depan mestilah berumur lebih daripada 18 tahun dan tidak dididik secara rasmi. Di samping itu, program ini juga tidak terpakai kepada anggota polis, penjawat awam, tentera, dan ketua kampung serta peralatan mereka, dan sebagainya.

Nombor Pusat Panggilan Pra-Pekerjaan  Pusat Maklumat

Walaupun ia kelihatan mudah, ternyata program ini bukan tanpa halangannya. Kadang-kadang sesetengah pihak mengadu tentang dana intensif yang belum dikeluarkan atau diproses. Perkara seperti ini sering berlaku kerana beberapa perkara. Sebagai contoh, kerana baki itu memang kerja yang sedang berjalan.

Oleh itu, mereka yang telah lulus pemilihan program Pra-Pekerjaan ini  akan mendapat nombor kad untuk latihan dan menyokong keperluan program lain. Orang yang termasuk dalam kategori ini hanya perlu bersabar kerana dana masih dalam proses jadi tidak perlu menghubungi pusat panggilan Pra-Pekerjaan Pusat Maklumat.

Manakala sebab kedua adalah kerana dana memang gagal. Ini secara amnya berlaku apabila bakal pendaftar dianggap tidak mengikut peruntukan yang dikawal selia dalam program Pra-Pekerjaan  . Kerana seperti yang diketahui bahawa terdapat beberapa sekatan mengenai program ini.

Walau bagaimanapun, jika masalahnya adalah bahawa intensif belum diproses, maka anda boleh menghubungi perkhidmatan pelanggan melalui e-mel supaya proses pembayaran dipercepatkan seperti yang sepatutnya. Kemudian adakah terdapat nombor telefon yang boleh dihubungi? Kerana sudah tentu sesetengah orang lebih selesa menghubungi pihak yang berkenaan melalui talian telefon.

Jika anda mengalami masalah dengan program ini, salah satunya adalah ingin menukar akaun atau mempunyai beberapa soalan lain, sila hubungi pusat panggilan Pra-Pekerjaan  Pusat Maklumat melalui nombor telefon 021-255541246 secara langsung. Tetapi perhatikan waktu bekerja kerana anda hanya dihidangkan pada hari Isnin hingga Jumaat.

Cara Membuat Akaun Kad Pra-Pekerjaan  Dalam Talian

Perkhidmatan pelanggan untuk pendaftar ini boleh dihubungi semasa waktu bekerja pada hari Isnin hingga Jumaat pada jam 08.00 hingga 19.00. Perkara yang menarik ialah sambungan telefon adalah percuma daripada yuran panggilan jadi ia lebih cekap kerana ia tidak dikenakan kredit. Dengan cara itu setiap pendaftar boleh menghubungi secara langsung.

Hanya saja anda mungkin perlu bersabar kerana sudah tentu terdapat banyak orang yang juga menghubungi mereka. Oleh itu, kemungkinan besar perkhidmatan pusat panggilan  Pra-pekerjaan  pusat maklumat ini akan sukar dihubungi kerana terdapat banyak orang yang memerlukan bantuan. Kemudian bagaimana untuk mendaftar? Lihat kaedah di bawah:

  1. Untuk membuat akaun, lawati laman web rasmi secara langsung melalui http://www.prakerja.go.id/http://www.prakerja.go.id/ Pre-employment.go.id. Oleh itu, anda hanya perlu mengisi borang pendaftaran yang tersedia lengkap dengan nama pengguna, e-mel, dan kata laluan kemudian pilih menu daftar. Selepas itu tunggu sehingga terdapat pengesahan log masuk dan akaun berjaya dibuat.
  2. Kemudian log masuk menggunakan akaun lebih awal supaya anda boleh memasukkan papan pemuka secara langsung. Di sini segera sahkan semula mengenai data peribadi anda dan jangan salah faham kerana ia boleh menyebabkan kegagalan. Di samping itu, anda biasanya diminta untuk mengambil selfie menggunakan kad pengenalan anda.
  3. Pada ketika ini, pengumpulan data mestilah sah dan betul jika anda mahu permintaan anda diluluskan. Hanya selepas itu anda akan diminta untuk melakukan satu siri ujian kecekapan asas dan memilih gelombang yang dikehendaki. Dari sini, tunggu keputusan sama ada lulus peperiksaan atau hubungi pusat panggilan Pra-Pekerjaan Pusat Maklumat untuk maklumat lanjut.

Jadual Pendaftaran Kad Pra-Pekerjaan  dan Cara Mengambil Latihan

Bagi calon pemohon yang ingin mengambil bahagian dalam program kerajaan ini, mereka mesti mengetahui jadual pendaftaran terlebih dahulu. Kerana ini kemudian ia akan berguna untuk memeriksa gelombang. Untuk maklumat mengenai jadual pendaftaran, anda boleh terus meminta nombor perkhidmatan pelanggan Pra-Pekerjaan  secara langsung.

Kerana biasanya mereka akan berdiri dalam waktu bekerja untuk menjawab semua soalan yang berkaitan dengan program ini. Selain menghubungi perkhidmatan pelanggan, anda juga boleh mengetahui jadual melalui berita terkini dari media massa dan media sosial. Di situlah anda akan mengetahui jadual pembukaan dan penutupan yang dikemas kini.

Bukan itu sahaja, secara amnya selain menggunakan perkhidmatan pusat panggilan  pra-pekerjaan  pusat maklumat, melalui media sosial, ia juga disampaikan jadual pengeluaran dana yang intensif dan maklumat kad terkini yang lain. Oleh itu, anda tidak perlu takut kehilangan maklumat yang anda perlukan lagi.

Sementara itu, jika anda ingin mengambil bahagian dalam latihan, maka semak baki terlebih dahulu. Jika anda berjaya lulus pemilihan, maka perhatikan beberapa latihan. Selepas itu, pilih tempat latihan sendiri dan buat pembayaran menggunakan baki untuk menghadiri latihan secara langsung.

Proses pembayaran agak mudah kerana ia boleh dilakukan melalui  nombor kad Pra-Pekerjaan setiap pendaftar. Had pembelian biasanya selama 1 bulan selepas mendapat pengumuman. Sekiranya ia tidak dijawab, maka pemohon yang telah lulus pemilihan akan dibatalkan secara langsung.

Senarai Penyedia Pembayaran Insentif Pra-Pekerjaan

Menariknya, pada masa ini terdapat banyak perkhidmatan yang menyediakan pengeluaran dana intensif untuk program Pra-Pekerjaan ini  . Selain mencari maklumat secara langsung melalui pusat panggilan Pra-pekerjaan pusat maklumat, anda juga boleh memilih salah satu penyedia perkhidmatan di bawah jika anda ingin mengeluarkan dana secara langsung:

  1. Go Pay adalah salah satu perkhidmatan dompet digital yang menyediakan kemudahan pembayaran pra-pekerjaan yang intensif. Semua bentuk halangan yang berkaitan dengan pembayaran akan dibantu secara langsung oleh pusat panggilan yang berkenaan. Oleh itu, anda tidak perlu teragak-agak untuk menggunakan perkhidmatan e-wang ini.
  2. Link Aja juga merupakan penyedia perkhidmatan pengeluaran intensif untuk program kerajaan ini. Jika ternyata perkhidmatan pelanggan sukar dihubungi, maka anda boleh mendapatkan bantuan melalui pusat panggilan dari Link Aja secara langsung. Di sinilah anda akan mendapat bantuan dengan cepat mengenai kaedah pengeluaran dana.
  3. OVO juga termasuk perkhidmatan yang menyediakan pengeluaran dana program pra-pekerjaan. Anda boleh terus menghubungi perkhidmatan pelanggan mereka untuk mengetahui cara mengeluarkan dana dengan cepat. Tetapi tentu saja, pastikan anda perlu lulus program terlebih dahulu sebelum melakukannya.

Melihat penjelasan di atas, syarat-syarat untuk menyertai program ini tidak sukar. Hanya saja anda tidak boleh mendaftar jika anda tidak memenuhi syarat supaya anda bebas dari masalah undang-undang. Untuk selebihnya, anda boleh menghubungi pusat panggilan Pra-Pekerjaan  Pusat Maklumat untuk menjawab soalan yang berkaitan dengan program ini.

Selengkapnya